Team SC Reeuwijk loopt ekiden-marathon

Een mixed loopteam van atletiekvereniging Sportclub Reeuwijk heeft zaterdag 6 juli een hele marathon afgelegd in 3.21.02 uur. Dit was tijdens de jaarlijkse Ekiden van atletiekvereniging PAC Rotterdam. Bij een Ekiden lopen de zes teamleden in estafette de afstand van 42,2 kilometer. Hun tijd was goed voor een 75e plaats. In totaal deden 270 teams uit heel Nederland mee aan dit jaarlijkse evenement. Bij de mixed teams zijn ze op een 32e plaats geëindigd van de in totaal 100 mixed teams

Het team van SC Reeuwijk

De deelnemers Jolanda en Frans van Zuilen, Liesbeth Windhorst, René Vreeswijk, Quintus van der Bijl en Richard Verstegen kijken zonder uitzondering terug op een bijzonder leuk evenement: ‘We kwamen natuurlijk voor de sportieve prestatie, maar het was ook heel erg gezellig en relaxed. Zonder meer een geslaagde dag’, aldus Quintus. Liesbeth: ‘De sfeer op het sportcomplex aan de rand van het Kralingse Bos was geweldig. Zowel in het team als op het hele terrein, met zoveel gelijkgestemden.’ Het teamgevoel groeide met het uur.

De Ekiden heeft zijn wortels in Japan. Ekiden bestaat uit de woorden ‘eki’ (station) en ‘den’ (wissel) en verwijst naar de manier waarop daar in de oudheid belangrijke berichten werden doorgegeven. Koeriers droegen de berichten in kokers die op het wisselstations werden doorgegeven. De koker is nu een tasuki, een sjerp. Deze wordt in het wisselvak aan de volgende loper overgedragen.

Ieder lid van het Sportclub Reeuwijk team nam zaterdag een bepaalde afstand voor zijn of haar rekening in de vaste volgorde van 5, 10, 5, 10, 5 en 7,2 kilometer. Langeafstandslopers René en Frans namen zaterdag de 10 voor hun rekening. Jolanda, Liesbeth en Richard pakten ieder een 5km. De afsluitende 7,2 km werd gelopen door Quintus. De zes lopers kwamen, zoals gebruikelijk bij de Ekiden, gezamenlijk over de finishlijn. Zo werd benadrukt dat het om een echte teamprestatie gaat.